Protein Losing Nepropathy

Protein Losing Nepropathy (PLN) is een nierafwijking waarbij eiwitten en bloedplasma via de nieren worden afgescheiden. Het gevolg is dat er een gebrek aan eiwitten ontstaat in het lichaam. Op den duur kan het gebrek aan eiwitten leiden tot uitschakeling van de metabolische processen, er kan vocht in de buikholte en borstholte ophopen en uiteindelijk kan het leiden tot de dood. PLN openbaart zich meestal tussen het tweede en het zesde levensjaar, maar onderzoek heeft uitgewezen dat er geen leeftijdsgrens is voor het begin van de ziekte.

 

PLN kan door verschillende factoren worden veroorzaakt: infectieziekten, ontstekingsziekten, allergische, immuungemedieerde ziekten of door genetische mutaties. Door deze veelheid aan factoren is het achteraf moeilijk vast te stellen of PLN is ontstaan door een genetisch risico, externe factoren (zoals hiervoor genoemd) of een combinatie van beide. 

 

In Nederland zijn officieel geen gevallen bekend waarin een Wheaten is overleden aan PLN. Het is lastig te diagnosticeren. Het wordt door dierenartsen niet altijd herkend. Veel symptomen die passen bij PLN, doen zich ook voor bij andere (nier)ziekten en diabetes.  In Amerika en de Scandinavische landen zijn er wel gevallen van aan PLN overleden honden bekend gemaakt.

 

DNA-test

Er is tegenwoordig een test beschikbaar op basis waarvan kan worden vastgesteld hoe groot de kans is dat de ziekte zich zal voordoen bij de geteste hond.  Er zijn drie mogelijke uitslagen :

  1. HOMOZYGOTE NORMAAL (VRIJ): de hond is vrij van de genmutatie. Dit betekent niet dat de hond geen PLN kan krijgen. De kans is alleen veel kleiner;
  2. HETEROZYGOTE (DRAGER): de hond heeft 1 genmutatie en heeft een hoger risico om PLN te ontwikkelen;
  3.  HOMOZYGOTE POSITIEF (LIJDER): de hond heeft 2 genmutaties en heeft de hoogste kans om PLN te ontwikkelen. Dit betekent echter niet dat vaststaat dat de hond PLN gaat krijgen. 

Met deze uitslagen kan weer rekening worden gehouden bij het fokken. Het is namelijk bekend hoe deze genmutaties worden vererfd. Als fokkers hier rekening mee gaan houden, dan is het mogelijk dat over een paar jaren in bepaalde lijnen geen Wheatens meer voorkomen die  HOMOZYGOTE POSITIEF zijn. Zodoende wordt de kans op het ontwikkelen van PLN verkleind! 

 

Wij vinden het van belang dat we gaan testen en  de uitslagen gaan monitoren. Daarom hebben we de volgende afspraken gemaakt:

 

Als de fokker of eigenaar van een dekreu/fokteef zijn/haar reu/teef wil gaan gebruiken voor de fok, dan is het verplicht om de reu/teef eerst te testen op PLN tenzij de beoogde partner vrij is.

 

De uitslagen van de eventuele test moet door de fokker of de eigenaar van een dekreu/fokteef worden gepubliceerd.