Degeneratieve Myelopathy

Degeneratieve Myelopathy (DM) is een progressieve neurologische aandoening aan het ruggenmerg. Het is vergelijkbaar met MS en ALS bij mensen. Bij DM sterven de zenuwen in het ruggenmerg uiteindelijk af, waardoor de spieren steeds minder aangestuurd worden. Symptomen die bij de ziekte passen zijn coördinatieverlies in de achterste ledematen en incontinentie. Uiteindelijk wordt ook de hersenschors aangetast, waardoor andere vitale functies uit kunnen vallen. De ziekte openbaart zich meestal tussen het zesde en tiende levensjaar.

 

Sinds 1973 is de ziekte al bekend, maar er is lang geen onderzoek naar gedaan. Het wordt ook weinig door dierenartsen gediagnosticeerd. Dit komt omdat de symptomen ook passen bij een hernia, spondylose, tumor, cyste, infecties of een hartaanval.  De definitieve diagnose is alleen te stellen als de hond overlijdt in een gespecialiseerde kliniek, waarna er meteen autopsie moet worden verricht. Er zijn echter al een aantal honden overleden waarbij met een  bijna volledige zekerheid gezegd kan worden dat ze zijn overleden aan deze ziekte. Inmiddels is er wel uitgebreid onderzoek gedaan naar de ziekte en er is binnen diverse rassen steeds meer aandacht voor. 

 

DNA-test

Er is tegenwoordig een DNA-test beschikbaar op basis waarvan kan worden vastgesteld hoe groot de kans is dat de ziekte zich zal voordoen bij de geteste hond. Er zijn drie mogelijke uitslagen :

  1. HOMOZYGOTE NORMAAL (VRIJ): de hond is vrij van de genmutatie. Dit betekent niet dat de hond geen DM  kan krijgen. De kans is alleen veel kleiner;
  2. HETEROZYGOTE (DRAGER): de hond heeft 1 genmutatie en heeft een hoger risico om DM te ontwikkelen;
  3.  HOMOZYGOTE POSITIEF (LIJDER): de hond heeft 2 genmutaties en heeft de hoogste kans om DM  te ontwikkelen. Dit betekent echter niet dat vaststaat dat de hond ooit DM  gaat krijgen. 

Met deze uitslagen  kan weer rekening worden gehouden bij het fokken. Het is namelijk bekend hoe deze genmutaties worden vererfd. Als fokkers hier rekening mee gaan houden, dan is het mogelijk dat over een paar jaren in bepaalde lijnen geen Wheatens meer voorkomen die  HOMOZYGOTE POSITIEF zijn. Zodoende wordt de kans op het ontwikkelen van DM  verkleind! 

 

Wij vinden het  van belang dat we gaan testen en  de uitslagen gaan monitoren. Daarom hebben we de volgende afspraken gemaakt:

 

Als de fokker of eigenaar van een dekreu/fokteef zijn/haar reu/teef wil gaan gebruiken voor de fok, dan is het verplicht om de reu/teef eerst te testen op DM tenzij de beoogde partner vrij is.

 

De uitslag van de test moet door de fokker of de eigenaar van een dekreu/fokteef worden gepubliceerd.